F.A.Q.

FAQ Veel gestelde vragen

FAQ Veel gestelde vragen
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een rijschool?

Wanneer je rijschool kiest is het belangrijk om op een aantal dingen te letten:

Hoe verloopt de proefles ?

Klik hier voor de proefles Auto en hier voor de proefles motor

Waarom zou ik kiezen voor nomaDDrive ?

Wil jij je rijbewijs halen en ben je minstens 16,5? Dan zullen wij jou begeleiden bij het halen van je rijbewijs zodat jij met zelfvertrouwen veilig en zelfstandig de weg op kan gaan.  Wij streven ernaar om jou de benodigde vaardigheden en mentaliteit aan te leren doormiddel van onze methode. Je zal aan één van onze gepassioneerde en ervaren instructeurs gekoppeld worden voor persoonlijk advies tijdens de proefles. Wij vragen geen hoofdprijs voor onze deskundigheid en toewijding omdat we het voor iedereen betaalbaar willen houden. Kijk hier voor onze tarieven.

Wij zijn goed bereikbaar en denken altijd met je mee voor de beste ophaallocatie. Voor onze motorlessen vragen we je altijd naar onze vaste motorleslocatie te komen. Zo kan je meteen beginnen met oefenen.

Wij doen ons best om ons slagingspercentage hoog te houden door onze leerlingen zo goed mogelijk advies te geven over het aantal benodigde rijlessen. Onze methode en leerlingen app maken zowel voor de instructeur als voor de leerling duidelijk wanneer het tijd is om af te rijden. Niet te vroeg en niet te laat! Je kan onze slagingspercentage checken op de Rijschoolzoeker van het CBR.

Aan het begin van je opleiding zullen we een focus leggen op voertuigbediening, dit zal gebeuren op een rustige locatie waar jij de ruimte en tijd krijgt om kennis te maken met het bedienen van de auto op lage snelheden. Je zult leren sturen, schakelen en stoppen. Kan jij een connectie leggen tussen mens en machine?

Wanneer je de vaardigheden en kennis van het besturen van de auto goed onder de knie hebt is het tijd voor de tweede fase, verkeersdeelname.  Hierbij word je begeleidt met belangrijke zaken zoals je positie op de weg, volg afstand, snelwegen en kruispunten, maar ook zaken zoals parkeren en achteruitrijden. Er wordt een focus gelegd op het oefenen, opbouwen van complexiteit en afwisselen van verschillende aspecten zodat jij met zelfvertrouwen de wegen van Nederland kunt verleggen.

Heb jij zin om jezelf te ontwikkelen en zie je het al voor je om zelfverzekerd achter het wiel van een gebruiksvriendelijke auto te zitten? Welkom bij nomaDDrive

Wat is de slagingspercentage van de rijschool ?

De slagingspercentage van alle rijscholen kan je opzoeken door de Rijschoolzoeker van het CBR te gebruiken

Waar kan ik alle formulieren en handleidingen vinden die ik nodig heb?

Alle benodigde formulieren en handleidingen kun je hier bekijken en downloaden

Wanneer mag ik beginnen met rijlessen nemen?

Je kunt beginnen met autorijlessen nemen zodra je 16,5 jaar oud bent en voor de motor vanaf 17 jaar.

Wat is de volgorde van theorie en praktijk?

Je zal een theorie-examen moeten afleggen om een theorie certificaat te kunnen krijgen. Het theorie certificaat is noodzakelijk om een tussentijdse toets en het rijexamen te mogen afleggen. Het is daarom ook verstandig om aan het begin van je rijopleiding of zelfs daarvoor al te beginnen met het leren van de theorie om zo snel mogelijk een theorie certificaat in bezit te hebben. Behalve voor de examens is het natuurlijk ook fijn om de verkeersregels te kennen zodat je tijdens de lessen met zekerheid deel kan nemen aan het verkeer.

Hoe vaak kan of moet ik rijlessen nemen?

Het is raadzaam om minimaal twee keer per week rijlessen te nemen om het ritme erin te houden, natuurlijk kan je ook meer rijden. Hoe vaak je per week kan rijden hangt natuurlijk af van jouw beschikbaarheid en de beschikbaarheid van de instructeur. Je zou ook meerdere keren per dag kunnen rijden. Dan zou je kunnen denken aan twee rijlessen van elk 2 uur. Wel is het raadzaam om rekening te houden met pauzes tussen lessen in.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig voor mijn rijbewijs?

Klik hier voor rijbewijs B.

Klik hier voor rijbewijs A.

Welke rijlespakket past bij mij?

Klik hier voor rijbewijs B.

Klik hier voor rijbewijs A.

Kan ik een rijles afzeggen?

Je kunt een rijles kosteloos afzeggen, meld dit wel ruim 48 uur van tevoren. Daarna moeten we helaas de kosten in rekening brengen, behalve bij onmacht.

Wanneer mag ik examen doen?

Om je rijexamen te mogen doen moet je 17 jaar oud zijn en in bezit zijn van een geldig theoriecertificaat, deze krijg je nadat je bent geslaagd voor je theorie-examen. Natuurlijk moet je wel goed voorbereid zijn om deel te kunnen nemen aan het rijexamen. Je instructeur zal de voortgang na elke les met je bespreken en je vertellen wanneer hij vindt dat je er klaar voor bent. Je kan dit natuurlijk ook zelf bekijken in de leerlingen app.

Wat moet ik doen als ik een tussentijdse toets of praktijkexamen heb?
  • Wees lekker uitgerust, je hebt 100 % van je concentratie en energie nodig tijdens het examen. Dus je nachtrust is hierbij erg belangrijk en daarbij ook het vermijden van alles wat dit zou kunnen verstoren.
  • Vul een zelfreflectieformulier van tevoren in, deze kan je hier vinden of anders op de website van het CBR.
  • Neem een identiteitsbewijs mee die geldig is en geaccepteerd wordt door het CBR.
  • Neem je examen uitnodigingsemail mee, dit mag zowel digitaal als uitgeprint
  • Wees op tijd bij de rijschool of ophaal locatie zodat je op tijd aan je laatste les voor het examen kan beginnen.
  • Jezelf meenemen😉
Wat is het puntenrijbewijs?

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen. Bron: www.bovag.nl

Bieden jullie ook scooter rijles?

Wij bieden op dit moment geen scooter pakketten. Er zijn wel plannen om het aan te bieden. Houd onze website in de gaten.

Wat als ik faalangst heb? Kan ik dan bij jullie rijlessen volgen?

Het is natuurlijk erg vervelend als je last hebt van faalangst en wij zullen hier ook goed rekening mee houden. Wij bieden faalangst rijlessen aan waarbij wij de opbouw van de rijlessen aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Er wordt per rijles goed rekening gehouden met een veilige omgeving waarin je de nodige stappen kunt zetten om je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Je instructeur neemt elke rijles ook de tijd om samen met jou de voortgang te bepreken. Daarbij is er ook ruimte om gevoelens en emoties die tijdens verkeersdeelname ontstaan te bespreken. Waarschijnlijk zullen de meeste angsten verdwijnen, bepaalde angsten houd je altijd wel als mens. Wij gaan ons best doen je te leren hiermee om te gaan zodat jouw gevoel van competentie en zelfvertrouwen uiteindelijk zwaar genoeg weegt om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Hoe kan ik jullie machtigen?
  • Je kunt ons machtigen via mijncbr.nl:
    • Log in met je digid
    • Klik op machtig de rijschool
    • Vul de gevraagde gegevens in en ons rijschool nummer: 4641F7
    • Kijk anders bij onze handleidingen onder “Overige”
Wat is een zelfreflectieformulier?

Voor dat je je tussentijdse toets neemt of je rijexamen vul je dit formulier in, hierbij beoordeel jij je rijvaardigheden. Nadat je klaar bent met je examen gebruikt de examinator dit formulier als een hulpmiddel om je rijgedrag te evalueren.
Dit formulier is ook goed te gebruiken om de voortgang tijdens de rijlessen te evalueren met de instructeur.

Kan ik rijlessen nemen om meer in het verkeer te durven als ik al een rijbewijs heb?

Ook als je al een rijbewijs hebt ben je van harte welkom om rijlessen te nemen. Onze methode is ook geschikt voor mensen die al een rijbewijs hebben. Wij dragen graag ons steentje bij om uw zelfvertrouwen te laten groeien.

Ben ik verzekerd tijdens een rijles?

Je bent inderdaad verzekerd tijdens de rijles. Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen

Wat is een gezondheidsverklaring?

Dat is een formulier van het CBR waar vragen over je gezondheid staan. Hiermee wordt bepaald of er belemmeringen zijn voor het behalen van een rijbewijs. Als het nodig is kan het CBR om een aanvullend onderzoek van een arts vragen.

Wat is het het rijschool nummer van nomaDDrive ?

Dat is 4641F7.

In welke auto's kan ik rijden?

Kijk hier voor onze auto’s.

Waarom een proefles bij nomaDDrive?

Tijdens de proefles kunnen we kennis maken met elkaar.  Je kan de sfeer bij ons proeven en plaatsnemen in de auto of op de motor. Je maakt een begin met het bedienen en besturen in een verkeersluwe omgeving. Je instructeur zal ook proberen een goede inschatting te maken van het aantal rijlessen dat je nodig zal hebben om in één keer te kunnen slagen voor het praktijkexamen.
Verder krijg je algemene informatie over de opbouw van de rijopleiding.

Bij nomaDDrive kan je ook een dubbele proefles boeken voor de auto. Zo heb jij meer tijd om te ontdekken en de instructeur kan dan ook een betere en concretere inschatting maken van jou leerbehoefte. Voor de motorproefles is een lange proefles standaard.

Hoe oud moet ik zijn voor rijles en rijexamen motor?

Wanneer je mag beginnen met rijlessen en het rij-examen mag doen voor je motorrijbewijs, hangt af van je leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. Lees verder bij onze FAQ Veelgestelde vragen

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor (categorie 1)?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. Je mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet je  minimaal 18 jaar zijn.

Eerst doe je het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen). Daar heb je een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig.

Daarna doe je het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). Je moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heb je een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor (categorie 2)?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW.

Doorstromers

Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Je hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.

 

Voor het praktijkexamen moet je minimaal 20 jaar zijn. Ben je ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kan je een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.

 

A2-beginners

Je bent A2-beginner als je geen rijbewijs A1 hebt. Ook in dat geval mag je theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag je rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer.

Geen rijervaring of korter dan 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)

Je mag rijexamen op een zware motor doen als je 21 bent. Je behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motoren rijden. Bent je nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet je bij je gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.

Ten minste 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)

Je mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. Je behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag dan op alle zware motoren rijden.

Geen rijbewijs middelzware motor (A2), je wilt rijbewijs A zonder aantekening code 80

Je moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen. Je mag dan op alle zware motoren rijden.

Als je rijbewijs A hebt, krijg je rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als je de aantekening code 80 heeft. Je mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Is het mogelijk om in het weekend rijles te nemen?

Dat is meestal mogelijk. Neem contact met ons op.

Is het mogelijk om in de avond rijles te nemen?

Dat is meestal mogelijk. Neem contact met ons op.

Hoe kan ik van een andere rijschool naar nomaDDrive wisselen?

Plan eerst een proefles bij ons in. Dan kunnen we kijken wat de beste route voor je is.

Waar word ik opgehaald en afgezet?

Meestal bij een trein -of busstation maar soms ook van huis. Dat hangt van de locatie af. Neem contact met ons op.

Kan ik ook rijles krijgen van een vrouw?

Neem contact met ons op voor de beschikbaarheid van een vrouwelijke instructeur.

Wat zijn de kosten voor faalangstlessen?

Faalangstlessen kosten evenveel als reguliere lessen. Klik hier voor de tarieven.

Kan ik per rijles betalen?

Dat kan. Een pakket of lesbundel is wel vaak goedkoper. Klik hier voor de tarieven.

Hoe snel kan ik voor de eerste keer een praktijk examen doen?

Dat hangt van een aantal dingen af. Kijk hier voor meer informatie.

Wat is een tussentijdse toets?

Een tussentijdse toets is een officiële proefexamen met een examinator van het CBR. Je ervaart hoe het is om straks praktijkexamen af te leggen en krijgt feedback over je rijstijl. Als de bijzondere verrichtingen goed gaan verdien je daar ook vrijstelling voor. Deze vrijstelling geldt voor één praktijkexamen.

Hoelang duurt een praktijkexamen?

Een praktijkexamen duurt 55 min. Kennismaking, ogentest, Controle buiten de auto of Controle in de auto, rijden op instructie, 2 bijzondere verrichtingen, rijden op de snelweg en rijden op navigatie.

Wat is het slagingsperentage van rijschool nomaddrive ?

Dit verandert per kwartaal en kan je opzoeken in de Rijschoolzoeker van het CBR.

Wat is een faalangst examen?

Een faalangstexamen is een praktijkexamen voor personen die erg zenuwachtig worden in een examensituatie waardoor ze niet kunnen laten zien wat ze tijdens de rijlessen geleerd hebben. Een faalangstexamen wordt begeleid door een examinator die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden. Een faalangstexamen duurt langer dan een gewone examen zodat er meer tijd is voor persoonlijke begeleiding. Het is ook mogelijk om tijdens het examen een time-out te nemen.
Je moet uiteindelijk wel hetzelfde niveau van rijden kunnen laten zien als tijdens een regulier examen. Houd er ook rekening mee dat een faalangstexamen duurder is dan een gewone praktijkexamen.

Wat is het slagingsperentage van rijschool nomaddrive ?

Dit verandert per kwartaal en kan je opzoeken in de Rijschoolzoeker van het CBR.

2todrive

Met 2toDrive kan jij vanaf je 16,5 jaar je beginnen met rijlessen, op je 17e jaar je rijbewijs halen en meteen de weg al op met een begeleider. Op deze manier kan je ervaring opdoen zodat je op je 18e jaar zelfstandig ervaren mee kan doen aan het verkeer. Je begeleider heeft een begeleiderspas nodig zodat jij mag rijden, je kan een coach aanmelden op 2todrive.nl. Je mag zelf bepalen wie jouw coach is zolang deze persoon aan de eisen voldoet.

Wat zijn mijn rechten bij het nemen van rijles?

Tijdens het nemen van rijlessen heb je ten eerste recht op rijles gedurende de afgesproken tijd. Je hebt ook recht op regelmatige updates over je vorderingen. Minstens om de vijf rijlessen. Bij nomaDDrive krijg je elke les een update.

Je mag eventueel een lesovereenkomst opzeggen als je het bijvoorbeeld niet eens bent met een tussentijdse lesgeldverhoging. Je mag de praktijkopleiding opzeggen tegen de eerste dag van een kalendermaand. De opzegtermijn is een maand. Vooruitbetaalde lesgelden worden terugbetaald onder aftrek van het al aan het examenbureau betaalde examengeld, de rijlessen die al genoten zijn en de administratiekosten. Voor meer informatie kan je onze Algemene voorwaarden (particulier) lezen.

Wat zijn mijn verplichtingen bij het nemen van rijles?

Tijdens de rijlessen ben je verplicht om een geldig identiteitsbewijs bij je te hebben. Daarnaast mag er geen juridische belemmering zijn voor het nemen van rijlessen. Met andere woorden, je bevoegdheid om een motorvoertuig te besturen mag niet ontnomen zijn. Voor het verkrijgen van een rijbewijs moet er ook sprake zijn van een geldige verblijfsstatus.

Eén van je belangrijkste verplichtingen is dat je bepaalde lesonderdelen moet beheersen om aan een toets of examen te mogen deelnemen. Je moet je houden aan de afgesproken datum, tijd en plaats van de rijles. Uitgezonderd zijn overmacht situaties. Wijzigingen, moet je 72 uur van te voren doorgeven, anders kunnen kosten in rekening worden gebracht.
Relevante medische aandoeningen dien je te melden bij het examenbureau.

Je dient betalingen op tijd na te komen. Je hebt recht om één betalingsherinnering te ontvangen waar je binnen 14 dagen gehoor aan dient te geven. Daarna mag de rijschool juridische hulp inschakelen op jou kosten. Voor meer informatie kan je onze Algemene voorwaarden (particulier) lezen.

NOMADDRIVE

SNELLE INFO

SOCIALE MEDIA